Växtkännedom Buskar 6

Buddleja davidii – syrenbuddleja/fjärilsbuske

se denna sida för bilder; https://horsemobil.se/2024/09/01/lila-fjarilsblomma-syrenbuddleja/

Familj: Scrophulariaceae – Flenörtsväxter

Etymologi: Davidii, efter Pére Armand David (1826-1900), fransk missionär och naturforskare. Buddleja efter Reverend Adam Buddle, en engelsk botanist.

Buske med vasformigt, överhängande växtsätt som kan bli upp till 3 meter hög och 2 meter bred. Bladen är långsmala och friskt gröna med silvriga undersidor. Blommar i juli-september med hängande blomklasar i vitt, rosa eller blå-Lila. Fryser ibland ner under vintern (speciellt i zon 3) men kommer tillbaka på våren igen. Kommer från Kina. Används antingen som solitär eller i grupper (häck). Fjärilsmagnet, även om syrenbuddlejan är en buske kan vi i Sverige nästan betrakta den som en storväxt perenn.

Zon: 1-2 (3) – Jord: Lätt jord, varm, näringsrik jord. – Läge: Sol till halvskugga i skyddat läge.

Caryopteris x clandonensis – skäggbuske

Familj: Lamiaceae (kransblommiga)

Etymologi: Caryopteris betyder kärnvinge, syftar på frön. Clandonensis hybrid skapas i West Clandon 1930.

Buske som kan bli uppåt 1 meter hög. Fryser ibland ner på vintern men kommer tillbaka igen. Blommar sent på säsongen, i september-oktober, men intensivt blåa klockblommor med långa ståndare. Mycket omtyckt av insekter på grund av sina sena blomning, speciellt bin. Bladverket är dimgrått till silvrigt med helbräddade eller flikiga kanter. Kommer ifrån Asien. Används mestadels i rabatter. Doften påminner om lavendel eller manukka honung.

Zon: 1-2 (3) – Jord: Väldränerat torrt läge och lätt kalkhaltig jord. – Läge: Soligt och skyddat läge.

Corylus avellana – hassel

Man får inte plocka nötter som inte står på sin egna mark – enligt allemannsrätten.

Familj: Betulaceae, björkväxter

Etymologi: Det grekiska namnet på hassel, korys, hjälm, hätta syftar på blommornas stödblad som sitter som en hätta runt nöten. Avellana, efter staden Avella i södra Italien, där den först kom i odling.

Vildväxande buske, vanlig på lövskogsängar och gamla betesmarker, blir 3-4 meter. Tålig och snabbväxande. Vid buske med många stammar från marken och ljusgrön bladfärg. Bladen är sträva och skiljs från skogsalm genom att de alltid bara har en bladspets (skogsalmen har ofta blad med antydan till mer än en spets). Blommar på tidig vår på bar kvist med dekorativa gula hanhängen och små, röda honblommor. Härstammar från Europa (Sverige), Turkiet – NV Iran och Kaukasus. Används mest i naturlika planteringar och även som livsmedel. Pollenet orsakar allergiska besvär hos pollenallergiker.

Zon: 1-2 – Jord: – Läge: Tålig men ej blöt växtplats.

Cotinus coggygria ’Royal Purple’ – rödbladig perukbuske

Familj: Anacardiaceae sumakväxter.

Etymologi: Av grek. Kotinus, som är namnet på vild oliv men namnsambandet är oklart. Coggygria, av grek. Kokkygia, som är namnet på en sumakart. Rubrifolius- Gruppen syftar på rödbladiga varianten av perukbusken.

Lövfällande buske med mörkt röda, enkla, äggrunda blad som håller färgen hela säsongen. Blir 1-3 meter hög. Knopparna är svarta och gyttrade mot skottspetsen, annars strödda. Fryser ofta ner men skjuter villigt nya skott till våren. Blommorna är små och gulvita och de peruklika fruktställningarna (stenfrukt) är den största attraktionen. Sorten ’Royal Purple’ är på väg att ersättas av ’Grace’ som är mer härdig. Krossar bladen så luktar den gin (GT). Kraftigt växande. Blir stor och växer snabbt. Rödare ju soligare den står. Härstammar från Centrala och södra Europa till Himalaya och Kina. Används som ett blickfång i plantering eller som solitärbuske.

Zon: 1-2 – Jord: Trivs på de flesta jordar (fast helst inte tät lera), gärna kalkrik jord (som vi har i Skåne) – Läge: Soligt och tål torka.

Hydrangea anomala subsp. petiolaris – klätterhortensia

Familj: Hydrangeaceae – hortensiaväxter.

Etymologi: Hydrangea av grek. hydor, vatten och angeion, urna, vilket syftar på fruktens form (vattenkruka). Anomala betyder: som avviker från det normala (dvs den klättrar). Petiolaris betyder: med bladskaft.

Lövfällande buske med luftrötter, styva grenar och tunn, avflagnande bark. Blir 4-7 meter hög. Korsvis motsatta hela blad med sågad kant. Stora (30 cm) flata flockar med vita fyrtaliga skenblommor i kanten, mindre, vita, fertila, sambladiga blommor i centrum. Blommar i juli-augusti. Frukt en kapsel. Härstammar från Korea, Sachalin, S Kurilerna, Japan och Taiwan. Används som prydnad ute, både som klättrare och marktäckare. Klätterhortensian ”blöder” och måste beskäras i oktober (beskärs enbart av utrymmesskäl). Lite långsam i etableringen så bör planteras som krukodlad. Jobbar med luftrötter precis som med murgrönan. Fungerar även att ha som mark täckande.

Zon: 1-4 – Jord: Näringsrik och fuktig jord. Absolut ingen torka då dör den. – Läge: Sol till vandrande skugga.

Rhus typhina – rönnsumak

Familj: Anacardiaceae – Sumakväxter

Etymologi: typhina, lik kaveldun (Typha). Rhus är ett grekiskt namn på en sorts sumak.

Flerstammig stor buske med ludna grenar. Växer sig 3-5 meter hög och 3-4 meter bred. Bladen är fjäderliknande, grågröna under sommaren, intensivt röda på hösten, småbladen är tandade och omkring 15 cm långa. Blommar i juni-juli med små, gulgröna blommor, bildar senare vinröda fröställningar. Otroligt vacker höstfärg. Skjuter mycket rotskott. Frukterna är röda och växten är giftig. Härstammar från Ö Nordamerika. Används som buske, flerstammigt träd, grupp eller solitär. Nya kvistar ser ut som de bär päls och är lena.

Zon: 1-3 – Jord: Blir bäst på lätta jordar och mullrik jord. – Läge: Sol till vandrande skugga.

Rosa canina – stenros

Familj: Rosaceae – rosväxter.

Etymologi: Rosa=ros. Canina av Canis=hund (mångformig som hunden).

Vedartad buske (4m) med klolikt böjda taggar (som hos nyponros R. dumalis). Blad parbladiga, kala. Småblad med sågad kant och killik bas (rundad bas hos nyponros). Ofyllda rosa-vita blommor med fem kronblad och många gula ståndare. Rött och kalt stenhårt nypon (skenfrukt där den köttiga delen består av blombottnen) med avfallande nedåtböjda foderblad utmed nyponet (nyponros har kvarsittande utspärrade foderblad på mjuka nypon). De egentliga frukterna är nötter. Härstammar från Europa, Västasien, NV Afrika och är numera även inhemsk. Används som häck, solitär eller i samplantering. Även som grundstam åt andra rosor med sämre rotsystem. Växer glatt, kraftigt växande, trivs vid kusterna och populär bland fåglarna. Vacker i vilda trädgårdar på karga eller salta marker. Ofta kvarstående som f.d. grundstam, kan uppträda som ogräs.

Zon: 1-6 – Jord: Karg eller salta marker. – Läge: Full sol.

Rosa rugosa – vresros

Invasiv vid stränderna, sprider sig med rötterna, kommer från Japan,

Familj: Rosaceae – rosväxter.

Etymologi: Rosa=ros på romerskt latin. Artnamnet rugosa kommer av latinets rugosus = rynkig, och syftar på bladens rynkiga yta.

Lövfällande och rikt grenig buske (1-2 m) med tätt och vasst taggig stam med en blandning av raka, både korta och långa taggar. Bladen har 5-7 småblad som är grova, rynkiga, sågade och är vitludna undertill. Stiplerna är stora och vinglika. Blomman (6-9 cm) är femtalig, rosa, med en ring av många gula ståndare eller fylld, och blommar maj-september. Skenfrukten är ett nypon som är 2-3 cm stort, mjukt köttigt och tillplattat. Kan användas till nyponmarmelad. Härstammar från Östasien och Japan. Används som prydnadsväxt, häckväxt eller sandbindare. Kan förvildas och uppträda som invasiv art utmed stränder. Hybrider är härdiga och tidigblommande. Sjukdomsresistent. Finns sorter där de inte sprider sig så lätt och blommorna luktar gott.

Zon: 1-8 – Jord: Anspråklös buske som tål det mesta. – Läge: Föredrar soligt läge.

Salix caprea – sälg

Familj: Salicaceae – Videväxter.

Etymologi: Artnamnet caprea kommer av latinets capra (get), getvide, äts av getter.

Lövfällande busk- eller trädformad art som kan bli upp till 10 meter hög. Gråaktig, skrovlig bark. Bladen är stora, ovala och bredast på mitten, kanten är naggad. Bladens ovansida är kal eller hårig, vanligen mörkgrön, och undersidan är fint sammetsluden. Blommar med gula, fluffiga blommor på bar kvist i april- maj. Härstammar från Europa, V Sibirien och Kaukasus. Används som solitär eller i små grupper då sälgen ger mycket pollen och nektar, särskilt tidigt på våren, och är en viktig växt för biodlingen.

Zon: 1-6 – Jord: Gillar att stå i fuktiga miljöer, t ex att stå via vattenflöden (Friska och lundartade moskogar, lundar, stränder, skogskärr, längs vägar, åkerrenar, diken). – Läge: Sol – Halvskugga.

Sambucus nigra – fläder

Familj: Adoxaceae – desmeknoppsväxter.

Etymologi: Sambucus = fläder. Artnamnet nigra kommer av latinets niger (svart) och syftar på stenfrukternas färg (den giftiga druvflädern Sambucus racemosa har röda stenfrukter). Det fornnordiska namnet hyll kommer av hol (hål) vilket anses syfta på de äldre grenarnas ihålighet.

Lövfällande buske eller litet träd som blir ca 5 meter högt och 4 meter brett. Parbladiga, sågade blad med uddblad. Krossade blad luktar illa. Årsskott knottriga och med lila, motsatta och lite rufsiga knoppar (ask har svarta knoppar på släta skott). Grenar och kvistar har rent vit märg (brun hos druvfläder). Doftande blommor med fem gräddvita kronblad och fem ståndare ordnade i plattad, femgrenig flock i juni-juli. Svarta stenfrukter. Härstammar från Europa – V Sibirien, NV Afrika och är även inhemsk i våra trakter numera. Används ofta som prydnadsbuske men även som en god växt för våra pollinatörer samt att dess blommor går att göra saft på samt bären sylt. Finns en som är giftig där blomman är gulare samt bären är röda – blommar senare än denna (druvfläder).

”Hvor hylden ej vil gro, kan mennesket ikke bo” – Där fläder ej vill gro, kan ingen människa bo.

Zon: 1-6 – Jord: Inte stå så blött, näringsrik och humusrik jord. Invasiv på vissa platser. – Läge: Sol till halvskugga.

Related posts

Ekbacken 939 – 1.a veckan

Mikroskopering

Vackra rosor