Växtkännedom Lövträd 1

Det finns ingen skarp gräns på vad som är buskar eller träd. Om växten har en genomgående stam och över en viss höjd så är det ett träd men det är inte säkert. Finns ju buskar som är flerstammade men som blir väldigt höga och då blir ett träd.

Aesculus hippocastanum – hästkastanj

Familj: Sapindaceae – kinesträdsväxter

Etymologi: hippocastanum av grek. hippos som betyder häst och grek. kastanon som betyder kastanj.

Stort och grovhugget träd (20-25 meter) med stora blad. Barken spricker upp i grova flagor. Stora, dekorativa, motsatta, sammansatta blad som är fem- till sjufingrade.Kolvar med vackra vita eller rosa blommor. Blommar nu (maj). Stora klippiga knoppar. Zygomorfa och tvåkönade gulvita blommor i upprätta klasar i maj-juni. Frukterna är grovtaggiga kapslar med köttiga skal och 1-2 frön. Kastanjerna är giftiga. Härdigt fast det inte ens kommer ifrån Europa men har med tiden anpassat sig till vårt klimat.

Zon: 1-5 – Jord: undvik alltför torr jord. – Läge: Anspråkslös

Betula pendula – vårtbjörk

Familj: Betulaceae – björkväxter

Etymologi: Betula kommer av betu som betyder lim, harts. Pendula betyder hängande.

Vanligast i de södra delarna men bra härdighet uppåt. Lever länge. Pijonärträd. Starkt och hårt träd. Ett snabbväxande träd med mycket dekorativ stam. Blir 15-20 meter högt och 6-8 meter brett. Kronan är smal med långa hängande grenar. Bladen är små, triangelformade med dubbelsågad bladkant. Lövsprickning i maj. Björken är sambyggare d.v.s att både han- och honblommor sitter på samma träd. Gillar sol. Under våren har den väldigt hög savstigning. Vi kan ta saven från denna och göra sirap. Planera hur du ska beskära en björk. Vacker gul höstfärg. Myt att den måste stå på våtmark. 

Zon: 1-5 – Jord: inte för torrt – Läge: Soligt läge och är vindtålig.

Betula pendula ’Youngii’ – tårbjörk 

Familj: Betulaceae – björkväxter

Etymologi: Betula kommer av betu som betyder lim, harts. Pendula betyder hängande.

Knottrig bark och hänger med sina grenar. Blir ca 5-7 meter högt och 4-6 meter brett. Står på många kyrkogårdar som ett sorgeträd. Stammen är vit. Gillar sol och överlever i vandrande skugga. Lägre i storleken. 

Zon: 1-6 – Jord: gillar inte att stå torrt – Läge: Sol med vandrande skugga.

Cercidiphyllum japonicum – katsura

Familj: Cercidiphyllaceae – katsuraväxter

Etymologi: Cercidiphyllum av grek. kerkis som betyder skyttel till vävning.Japonicum betyder att den kommer ifrån Japan.

Står på Alnarp som flerstammig men kan vara enstammig. Löv som växer ut från stammen. Kan bli uppemot 30 meter men som mest 20 meter hög i Sverige. Woodland växt. Kan inte stå torrt. Trivs med andra växter och buskar. Luktar pepparkaka till hösten innan bladen blir gula. 

Zon: 1-4 – Jord: Mullrik och/eller lerhaltig jord med god vattentillgång. – Läge: Sol med vandrande skugga.

Liriodendron tulipifera – tulpanträd

Familj: Magnoliaceae – magnoliaväxter

Etymologi: Liridendron kommer av grek. leirion som betyder lilja och dendron betyder träd. Tulipifera kommer av persiska dulband som betyder turban.

Ett maffigt parkträd med frodig lövkrona. Bladen är läderaktiga. Skogsträd. Vindkänsligt. Barken, som är slät och grå, spricker med tiden upp i ett vackert mönster av grunda räfflor. Stammen är ofta högrest och rak i täta planteringar, men på friställda träd finns ofta mycket grova grenar eller delstammar vilket ger en oregelbunden kronform. Trädet är stormfast men grenarna är bräckliga och vindkänsliga. Bladen är mycket säregna och ser ut som de vore utklippta med sax. Höstfärgen är mättat gulbrun och av stort prydnadsvärde. Blommar i juni med stora, tulpanformade blommor som skiftar i limegrönt till orange.

Zon: 1-2 – Jord: Djup, näringsrik och mullhaltig jord – Läge: Sol, vindkänsligt.

Magnolia x soulangeana – praktmagnolia

Familj: Magnoliaceae – Magnoliaväxter

Etymologi: Soulangeana efter Ètienne Soulange-Bodin (1774-1846), fransk diplomat och trädgårdsodlare, intresserad av hybridisering.

Buske på 4-6 meter som blommar i maj. Blommorna är stora, 10- 20 cm i diameter, och växer upprätt. Blommorna är oftast vita eller rosa, men det finns även ljust gula. Bladen är stora om omvänt äggrunda. Blommar på bar kvist. Knopparna är stora, ludna och silvergrå. Viktigt med bra plats. Ganska ljus bark.

Zon: 1-2 – Jord: Humusrik genomsläpplig jord. – Läge: Sol-halvskugga, vindskyddat

Malus domestica – äpple

Familj: Rosaceae – rosväxter.

Etymologi: Malus=äppelträd. Domus=hus, domestica=odlad.

Prydnadsäpplen är apel och små frukter.  Lövfällande och lågvuxet träd. Ej rutlikt uppsprucken bark som hos päron (Pyrus communis). Årsskott och knoppar håriga (kala hos M. sylvestris). Knoppar tryckta mot skottet, utstående hos t.ex. plommon. Blad enkla med lätt sågad bladkant. Filthåriga undertill. Saknar den vita mittrand och det långa skaftet som päron har. Vita-rosa, femtaliga apelblommor i maj- juni. Ståndarknappar gula (röda-violetta hos päron).

Zon: 1-6 – Jord: – Läge:

Paulownia tomentosa – kejsarträd

Familj: Paulowniaceae – Kejsarträdsväxter.

Etymologi: Paulownia kommer ifrån Anna Paulowna som var prinsessa. Denna dam var dotter till Paul I av Ryssland. Tomentosa betyder filthårig och kommer av tomentum som betyder stoppning, madrass och syftar på de ludna bladen.

Förr i tiden packade man kinesiskt porslin i lådor med kejsarträdsfrökapslar som packmaterial. Trädet spreds på detta sätt över världen tack vare segelskeppen.

Lövfällande träd med utbredd krona. Grenar motsatta utan spetsknoppar, tydliga lenticeller. Stora blad (som dasslock). Blad enkla, motsatta, hjärtlika, grunt 3-5 loberade, hos unga exemplar upp till 50 cm. Blommar på bar kvist i juni med 5-7 cm stora, blå, sambladiga, femloberade och klocklika blommor. Blomman omges av ett mockagult foder. Frukten är en äggrund torr kapsel (avlång likt en böna hos Catalpa som har liknande blad).

Zon: 1 – Jord: Väldränerad, näringsrik och djup mulljord.- Läge: gillar inte vind, står gärna i sol eller lätt skugga i vindskyddat varmt läge.

Prunus padus – hägg

Familj: Rosaceae – Rosväxter

Etymologi: Padus som vilt körsbär (grek. pados). Svenska namnet hägg (häg, hägger), som anses ha samma ordstam som hage, är känt sedan medeltiden (Fries 1904).

Hägg är ett träd eller stor buske, 5-7 meter, som ofta skjuter rikligt med rotskott. Bladen är ovala och vasst sågtandade, mörkgröna med nätlik nervatur, kala på båda sidorna. Trädets bark och blad har en bittermandelartad doft. Vita blommor som i slutet av april början på maj blommar den och ger härlig doft. Blommorna sitter i mångblommiga klasar. Påminner om kolvliknande blomställningar. Frukterna mognar i juli-augusti, de är små, svarta och glänsande med söt, något sträv smak. Räknas som inhemsk. Populär bland häggspinnmalen. Fin ved för snickerier.

Zon: 1-6 – Jord: Mullrik – Läge: Trivs i woodland med en vandrande skugga.

Robinia pseudoacacia – robinia

Familj: Fabaceae – ärtväxter.

Etymologi: Vespasien Robin (1579-1662) införde robiniafrön till Jardin des Plantes i Paris år 1635. Pseudoacacia=falsk akacia.

Beskrivning: Lövfällande träd (20m), som kan bli 200 år men som hos hundraåriga exemplar får en mycket grov, grå bark med höga åsar (se Svaneholm, Sofiero). Strödda, parbladiga blad med 9-19 helbräddade, ovala småblad (lansettlika hos Gleditsia). Bladbasens stipler är omvandlade till ett par rödsvarta taggar (saknas hos vissa sorter). Blommar i juni med doftande, ätliga, fjärilsblommor (segel och köl) i hängande klasar. Baljan är 5-10 cm, tilltryckt med smala vingar. Sprider sig med både rötter och frön kommer troligtvis att bli listad som invasiv. Skräpigt träd. Helst inte på matplatser eller parkeringar. Bra virke. 

Zon: 1-(2) – Jord: Lätt och kalkhaltig – Läge: Soligt och vindskyddat.

Related posts

Olika köpejordar

Skötselplan vingården

Häggspinnmal ’Yponomeuta’