Idag åkte vi på studiebesök på en kyrkogård i Eslöv för att se hur skötseln fungerar live. Det är inte bara en kyrkogård utan det är mycket som ska tänkas på. T ex om ett bokträd faller så sätter du två nya böcker. Eller om det finns äldre körsbärsträd så behöver det planteras yngre, helst innan det äldre där eller huggs ner. Återanvända träd till insektsgömmor för bin osv. Att tänka på när man borrar hål är att slutta hålet utåt för att inte hålet ska samla vatten.
Gammal folktro
På kyrkogårdar dominerar idag två typer av vedartad växtlighet, träd i form av trädkransar som ramar in kyrkogården, och häckar som ramar in och delar upp kvarter. Utöver denna rumsskapande grönska växtet även sokitära träd och större buskar på kyrkogården. Så har det inte alltid sett ut. Det var först under 1700-talets andra hälft som träd i någon större omfattning introducerades på våra begravningsplatser. Mot mitten och slutet av 1800-talet började man också locka in hängande och paraplyformade träd på kyrkogårdar, där de kallades sorgträd. Dessa träd blir uttryck för tidens romantiska förstärkning av det känslosamma, med nedhängande grenar som symboliserar sorgen, tårarna som rinner och ryggen som tyngs.
Sorgträd kan vara av olika arter, men har alla de vetenskapliga sortnamnet ”Pendula”, vilket betyder just hängande. Arter som har använts är bland andra hängsorter av hagtorn, gullregn, bok, poppel, syren, pil, lind, päron, björk, ärtträd och rönn. De vanligaste sorgträden har varit ask och alm, träd som drabbats av askskottssjuka och almsjuka. Ofta har de här hängande sorgträden kort livslängd. Björkar, som de i Malexander, blir sällan mer än 50-75 år. Det innebär att många av sorgträden har försvunnit genom åren. När vi idag vill ersätta dem eller plantera nya är sälg, japansk lönn och prydnadsäpple exempel på bra val. På Gamla kyrkogården i centrala Malmö provar man att forma nya sorgträd av hängande avenbok. Man binder upp en gren i toppen, för att på så sätt skapa den topp, eller ”våning” som ett typiskt sorgträd ska ha.
Man ser även skillnad från de fattiga till de rika. Buxbom häckar som ramar in bragravningsplatserna. Små eller stora gravstenar. Minneslund med namnlista. Välkrattade gångar. Visning av gamla områden där de ska bygga nytt och göra om.