Stånds

Varje år gräver jag upp dessa fina men förrädiska blommorna.

Common ragwort – Stånds (Senecio jacobaea L.)
Är giftigt i så väl färskt gräs som i torkat hö och ensilage. Den blommar från juni till september med gula blommor. Bladen är mörkgröna och växten kan bli cirka en meter hög.

Stånds finns framför allt i Sydsverige men även längs norrlandskusten. Den trivs i näringsfattig mark och finns oftast på sandig, grusig gräsmark och i betesmarker, vägkanter, skogsbryn, vallar och banvallar.

Stånds orsakar problem när den etableras på betesmarker. Friska plantor av stånds är beska och osmakliga men betesdjuren kan ändå beta dem. På magra beten ökar risken att djuren börjar beta av stånds. När växten är torkad finns giftet kvar, men den beska smaken försvinner. Djur kan därför få i sig giftet via avslagna torkade plantor som lämnats kvar på betet.

Stånds innehåller alkaloider, som är giftiga för många djur. Statens veterinärmedicinska anstalt klassificerar stånds som en mycket giftig växt och potentiellt farlig för betande djur. När alkaloiderna i plantan bryts ner bildas pyrroler, vilka kan orsaka allvarliga leverskador. Vid lindrigare skador kan djuren återhämta sig, men svårare skador kan vara bestående och även leda till döden. Dödlig dos för hästar har uppskattats till omkring 5–20 procent av kroppsvikten och förgiftning runt fem procent. Kalvar beräknas insjukna inom fem till sex veckor om de äter 100 gram stånds per dag.

De första tecknen på förgiftning kan dröja från några dagar vid stora intag av stånds till flera veckor eller månader. Ett tidigt symptom på förgiftning är förlorad aptit och djuren kan även se utmärglade ut. Senare symptom innefattar bland annat buksmärtor, diarré och svår förstoppning samt snabb svag puls, ljuskänslighet och vacklande gång.

Tunnpälsade och känsliga hästar kan få brännskador bara av att rulla sig över den. Människor kan drabbas av kontaktexem vid slarvig hantering eller oavsiktlig kontakt med stånds. Jag märker att om jag glömmer mina handskar när jag tar i ståndsstammen så får jag en besk smak i munnen.

Related posts

Morötter

KRAFFT

Granngårdens kraftfoder