Svarta vinbär

Precis som med de röda vinbären fick jag dessa av en god vän. De ger otroligt mycket bär år efter år. Jag klipper de sällan och ser bara till att de ser friska ut. Dessa går väldigt bra att lägga en handfull i yoghurten på morgonkvisten.

Svarta vinbär är verkligen Nordens druvor. Fullproppade med antioxidanter, vitaminer och mineraler! Den lila eller mörkt röda nyansen kommer från antioxiderande antocyaniner och karotener. Svarta vinbär innehåller också en hel del kalium så liksom övriga grönsaker, bär och frukt är de bra kost vid högt blodtryck. Svarta vinbär innehåller också den hälsosamma omega 6-fettsyran GLA (gammalinolensyra). Samma sorts fettsyror som i jättenattljusoljan. GLA kan minska PMS- och klimakteriebesvär. Antocyaniner tros kunna förebygga många sjukdomar. De tros särskilt kunna verka skyddande för ögonen, hjärnan och förebygga hjärt- och kärlsjukdomar. Antocyaniner finns det särskilt mycket av i bär, t.ex. svarta vinbär och blåbär. De är antioxidanter och verkar antiinflammatorisk. Svarta vinbär innehåller vitamin A, B3, C, E, K, Omega 6-fettsyran GLA samt bl.a. kalium, kalcium, fosfor, magnesium, järn, selen och rikligt med flavonoider.

Av bären tillverkas gelé, saft, sylt och det är en vanlig smaksättning till brännvin och vodka. Av bladen går det att göra örtte. Te av bladen är urindrivande. Även den råa juicen är urindrivande.

Vodka med svarta vinbär
Traditionen att krydda vodka med svarta vinbär har sin historia i Ryssland liksom vodkan. Vodka kryddad med svarta vinbär får en gul, grön till lila färg med en viss sötma. Vodkan känns ofta syrlig och sammandragande i munnen. Känd vodka med svarta vinbär inkluderar svenska “Absolut Kurant” och “Svart Vinbärs Brännvin” (lanserades redan 1929).

Snaps med svarta vinbär
Fyll en flaska till 3/4 med svarta vinbär och några blad. Häll på valfri vodka upp till kapsylen. Låt flaskan stå en månad och sila sedan bort bären. Längre lagring ger en djupare smak och en svagt brun smak.

Related posts

Aronia

Gurkört ’Borago officinalis’

Läkeringblomma ’Calendula officinalis’