Igår var jag med på en digital informations träff om hur man blir en polis. Kan jag som är född 1978 sadla om och bli polis? Vad krävs, kan jag med min yrkeserfarenhet vara till stor hjälp att göra förändringar ute på gatorna?
– Absolut kan jag det och om jag tränar upp min kondition ordentligt med spinning, löpning och simning så kommer jag även att kunna klara av prövningarna innan utbildningen samt hela utbildningen. Även ute i arbetslivet som polis bär man på utrustning som väger ca 12kg. Så man behöver ha en god grundfysik.
Lina (polisassistent, f.d. journalist) håller i informationsträffen som även har hand om rekryteringen i Stockholm. Med sig i studion har hon George (10 år i yrket, kommunpolis), Kajsa (polisrytteriet i Stockholm) och Vedran (9 år i yrket, polis i Stockholm). Samt 2st yngre förmågor som var i en polisbil uppe i Gällivare.
Polisutbildningen är fyra sammanhängande terminer på lärosätet och innehåller både praktiska och teoretiska moment. Utbildningen avslutas med en termin betald aspirantutbildning med placering i ett polisområde. Man får vara beredd på att det är väldigt mycket att plugga och man måste sätta av mycket tid för att lyckas. Det är just det juridiska som är väldigt viktigt att veta om hur man ska kunna anpassa det till när man är ute och jobbar bland olika slags människor.
I polisutbildningen ingår även kunskaper såsom Polisens roll i samhället, Regelverk och metoder, Få rätt verktyg att utveckla din förmåga att se samband, hitta lösningar och fatta beslut samt att det läggs en stor vikt på att öka just din självkännedom och förmåga att anpassa dig till olika situationer.
Vad är det då Polisen har för antagningskrav?
Du ska vara svensk medborgare, du måste ha fyllt 18 år när du söker (ingen max åldersgräns), Grundläggande behörighet samt Särskild behörighet (se bilderna nedan), Simkunnig och inneha ett Svenskt B-körkort för manuell växellåda. Dessutom måste man uppfylla de fysiska, psykiska och medicinska kraven samt en Godkänd säkerhetsprövning.
Uppfyller du kraven får du boka en prövningstid på Pliktverket.se för att genomföra de olika prövningarna; Teoretiskt test och personlighetstest i datasal, Undersökning hos sjuksköterska och läkare, Konditionstest på cykel, Styrketest i ISOKAI-maskin (Facebook video ISOKAI), Samtal med psykolog, Drogtest och till sist en Säkerhetsprövning – intervju med polis samt registerkontroll.
Om du klarar testerna får du träffa en antagningshandläggare och under samtalet får du göra tre val;
1. Välja lärosäte och studieform
2. Välja aspirantplacering
3. Vilken termin du vill börja utbildningen
Lina frågar de i studion om de har varit med om något speciellt som de minns än idag. De två yngre berättar om rån de varit med om och där rånaren fastnat på bild så de har kunnat identifierat dessa eftersom där de bor är så litet samhälle att alla känner alla. Eller att man kan komma i en situation där man inser efteråt att man skulle handlat annorlunda fast det var rätt men känns så fel. Även poliser är bara människor – de har inga speciella superkrafter utan de agerar utifrån de aspekter de kan och får.
Beroende på vart man håller till som utbildad polis är förutsättningarna olika. Uppåt landet kan de ha en enkel resväg på 14 mil innan de kommer fram på en utryckning och då är kanske fallet redan utrett eller över. Finns olika inriktningar inom polisyrket.
Precis som i hemtjänsten möter man människor i deras jobbigaste stunder. Därav är det viktigt att man kan läsa av människor samt under utbildningen få de rätta verktygen att kunna hjälpa till och stötta så bra man bara kan. Samt det är viktigt att om man själv känner att detta klarar jag inte av så är det bra om man kan kommunicera med sina kollegor då man jobbar i ett team där allas olika egenskaper speglas in. Det är även viktigt att vara insatt om hur världen fungerar och hur det ser ut i andra länder samt religioner och kulturer. Även om vi bor i Sverige och har våra lagar måste vi ändå ta hänsyn till andra med annan syn. Vi måste behandla varandra med respekt.