Gammal polischef blev sångpedagog

Trots Åke har nått sina 90 år så sjunger han fortsatt och man kan inte tro att han är så gammal när man hör honom sjunga. Han sjunger med lätthet och älskar att kunna förmedla känslan, närheten och ljuset i olika rösters melodier. Oavsett hur bra du än är så hjälper han dig att förstå hur jäkla bra just du är och vad just du kan åstadkomma.

Åke föddes i Kristinehamn, år 1934 samma år som vår kära statsminister Ingvar Carlsson föddes (alias skosulan). Åkes far var metodistpräst och familjen flyttade åtskilliga gånger. Till sist hamnade de i Tranås där Åke numera är bosatt.

Metodismen
De förorsakades av att bönder som tidigare bott på landet nu flyttade in till städerna för att få jobb och där blev lågavlönade industriarbetare. John Wesley, som då var anglikansk präst, tyckte att kyrkan brydde sig för lite om alla utslagna och fattiga i samhället. Det var då han, hans broder Charles och George Whitefield bestämde sig för att starta den väckelserörelse som idag kallas metodismen. Kända metodister; Nelson Mandela, William Booth (grundaren av frälsningsarmen), Hillary Clinton … listan kan göras längre!

Redan i tioårsåldern vill Åke bli polis. Han säger att han kände att han ville skydda de svaga i samhället och stå på deras sida. Men först väntade militärtjänsten och han gjorde lumpen i flottan i 36 månader. Han sökte in till polisskolan i Stockholm och säger att han hade fått bra betyg från sin militärutbildning.

Förutom att jobba som polis gick han och tog sånglektioner hos Dagmar Gustafsson på musikhögskolan. Här gick han under många år. Sången var viktig för Åke då det alltid var mycket sång och musik i familjen. En dröm han hade var att bli operasångare.

Dagmar Gustafsson var en av Sveriges ledande sångpedagoger från slutet av 1930-talet.

1971-1973 tog han tjänstledigt från polisen och åkte ut tillsammans med sin fru som professionell sångare i Stockholm. Åke kombinerade polisyrket med sången under många år. Han undervisade poliskören i sång och som mest höll han i fyra körer samtidigt.

1974 bildades Åke Persson sångare och genom åren har han haft tusentals sångelever. Först i Tranås men sedan även i Jönköping (där min mamma började) och Mjölby.

För att läsa mer om Åke och hans reportage i Tranås Tidningen skrivet av Ann-Christin Antonsson, Klicka Här.

Min mamma hade ett behov av att sjunga. Visst var hon inte någon riktig stjärna men hon sjöng med kärlek och värme. Och under tiden som hon fick cancer så var kören ändå en plats där hon kände sig hemma. Hon började med att hjälpa de med en hemsida på nätet men när hon blev sämre orkade hon inte det så jag tog över och ändrade om så det blev lättare för henne och när hon inte orkade längre tog nästa skribent över.

Det var så jag lärde känna Åke för han kom också till mammas begravning och sjöng med kören. Det kändes otroligt maffigt och jag svär på att mamma log och kände kärleken ända dit.

Tranås Tidning, Ann-Christin Antonsson har intervjuat en artikel om Åke.

https://www.xn--keperssonssngare-cobl.se/

Related posts

S Daminos

Djurmapp

Katt tavlor