Fast omsorgskontakt

1 juli 2022 införs en ny bestämmelse i socialtjänstlagen (2001:453), SoL, med krav på att den som har hemtjänst ska erbjudas en fast omsorgskontakt, om det inte bedöms vara uppenbart obehövligt. Från och med den 1 juli 2023 får endast den som har ett bevis om rätt att använda yrkestiteln undersköterska utses till fast omsorgskontakt.

Syftet med fast omsorgskontakt
Syftet med en fast omsorgskontakt är att tillgodose behov av kontinuitet, trygghet, individanpassad omsorg och samordning för den omsorgstagare som har hemtjänst. Det är centrala aspekter av god kvalitet i hemtjänsten.

– Det låter ju alldeles perfekt för så har vi inte haft det på länge nu i hemtjänsten. Det är mycket som behövs ändras och det kommer att bli en tuff tid för oss som jobbar ute ett tag till men jag tror definitivt på detta och det ska fungera. Tillsammans är vi starka och förhoppningsvis blir det också bättre för oss och våra omsorgstagare.

Många personer med hemtjänst möter i sin vardag personal från olika yrkesgrupper, verksamheter och utförare. Allt fler omsorgstagare som bor kvar hemma har sammansatta vårdbehov och behöver insatser från både socialtjänstens omsorg och från olika professioner inom hälso- och sjukvården. Patienter med allt svårare hälsoproblem kan vårdas i hemmet istället för på sjukhus. Det innebär att en person som har hemtjänst kan få insatser från många olika aktörer, vilket ställer krav på ett fungerande teamarbete och samordning. För de flesta personer är det mer tryggt att få stöd och hjälp av
personal som de känner igen och har en relation till. Det bidrar till att öka delaktigheten och självbestämmandet för de personer som har hemtjänst. Det kan även öka tryggheten för deras anhöriga.

2 dagar innan

Jag skrev detta var det en artikel i Ystads Allehand om hur Personal kontinuiteten ser ut i hemtjänsten i just Skurup och att vi ligger bland de sämsta i landet. Det är inget nytt för oss som jobbar med detta och jag hoppas verkligen att politikerna verkligen börjar i rätt ända för vi som jobbar på golvet ska INTE straffas. Tidningsutklippet (.pdf)

Det finns andra poster som skrivits på Skurups Posten år 2018 sida med liknande reportage;
Skyhöga sjuksiffror i äldrevården ska redas ut
Hemtjänstens dåliga kontinuitet sticker ut i kommunens granskning

Related posts

E-förslag

Case Lisbeth 87 år

Hjärnbussen