Efter tre dagar blev den klar… ingen av mina vänner som är definitivt bättre än jag på att snickra ihop den hade ingen tid eller så hade det kostat de alldeles för mycket pengar.
Första dagen var att efter jobb och middag samt lite andhämtning gjorde jag plattan dvs en stabil struktur. Det flög småpartiklar över hela köket när jag försökte trycka ner mixern för att göra ett mjöl, satte på plastfolie för att inte bli av med alla byggstenar. Plattan blev klar kl. 22 på kvällen… nu behövde den svalna innan nästa steg. Plattan blev gjord av pistagenötter och fluffig vita äggvitor.
Andra dagen började jag kl. 21:30 med att slänga i två stycken upptinade oranga bär i mixern. Swoosh sade det och vips var där en sörja med kärnor, skal och en väldigt orange bärsaft. Bärsaften smakade väldigt syrligt och jag undrade, vad har jag gett mig in på? Nästa steg var att sila bort kärnor och skal för att sedan värma upp bärsaften tillsammans med socker, ägggulor och gelatin samt endel vaniljpasta i en kastrull som stod i en annan kastrull med sjudande vatten.
Jag rörde och rörde. Det skulle tjockna när det kom över 85 grader… men det kom bara upp i de utan att jag kände att det tjocknade. Men så kände jag att jag måste börja lita på mig själv och mitt egna omdöme. Nu var den klar, tyckte jag, det fick bära eller brista. Tog bort 1 dl som jag skulle använda till glazen. Nu skulle havtornspurén svalna och bli tjockare till under 40 grader innan jag kunde lägga i smöret.
Under tiden det svalnade tog jag fram ingredienserna till att göra den vita chokladmoussen. Gelantinbladen skulle läggas i kallt vatten och jag trodde att jag inte hade blad så det räckte men det var 10st i en förpackning. Såg ut som små tunna plastfönster man lade i skålen. Började att koka upp grädden samt jag försökte att hacka den vita chokladen fint. Tycker bäst om Odenses vita choklad men den är så tjock… Lägger det i en bunke och häller grädden som smält samman med gelatinbladen i och rör om. Mums!
Tar fram pistagebotten och lägger den i botten av en springform sedan brer jag på ett lagom täcke av havstornskrämen och därefter häller jag över den mumsiga moussen. och in i frysen där den får stå till imorgon. Var klar med detta kl. 23.50. Hmm, men men vad gör man inte för sin dotter!
Nästa dag efter allt nnat var klart i hemmet och snart skulle gästerna komma… det var dags att fixa det sista!
Tar ut burken med det extra havtornscurd jag hade kvar. Värmer upp den tillsammans med grädde, socker och glykossirap och när det väl kokat lägger jag i gelatinbladen. Hackar ner vit choklad och lägger i en kanna. Häller ner vätskan i chokladen och försöker med mixern att inte få några luftbubblor i glazen men det fungerar så där… Ställer kannan i kylen för nedkylning, tar fram springformen ur frysen och lossar lätt på kanterna. Ställer tårtan på en upp och nedvänd skål, tar kannan med glazen och häller över tårtan i cirklar så glazen rinner utöver kanterna. Coolt! Har aldrig gjort detta innan.
När glazen väl stelnat till så dekorerar jag tårtan med HAPPY BIRTHDAY ljus i silver, vit hackad choklad, hackade pistagenötter och hackad pistagechoklad. In i kylen i en tårtväska!
Den tog många timmar att baka men var slut på 4 sekunder… Fick mycket beröm för att vara första gången och en god vän önskar sig denna på sin födelsedag. Den är både glutenfri och laktosfri.
Länk till Receptet – Havtornstårta med pistagemaräng och vit chokladmousse