Första avsnittet

Jag går igenom det första avsnittet av Suntarbetsliv – Vad är friskfaktor? Där det påtalas om att det behövs ett starkt ledarskap för att kunna ta kreativa beslut om en bättre arbetsmiljö. Det krävs också att man går igenom om vilka tårtbitar som behövs åtgärdas och att man tar en i taget.

Rättvis och transparent organisation
Roller, ansvar och mandat är tydliga. Tilliten är hög. Hur man upplever rättvisa!

Närvarande, tillitsfullt och engagerat ledarskap
Medarbetarna har eget ansvar och får stöd genom det. Både medarbetare och chefer är tydliga med vad ansvaret innebär. Handlar om att stärka både ledarskapet och medarbetarskapet. Alla medarbetare har olika tankesätt om vad en ledare behöver göra för att vara tillgänglig.

Delaktighet och inflytande
Tydligheten vad man kan påverka och inte. En möjlighet för medarbetarsidan att kunna säga till och ha inflytande. Både övergripande och i det vardagliga arbetet. En bättre kommunikation och öppnar upp för en dialog.

Kommunikation och återkoppling
Samtalsklimatet är öppet, man lyssnar på varandra och ger återkoppling. Kommunikationen har en stor betydelse för att lyckas i det vardagliga arbetet.

Prioritering av arbetsuppgifter
Det finns en levande dialog mellan balansen av krav och resurser. En samsyn om Vad som är viktigt, vad som är bråttom och rätt att göra.

Kompetensutveckling hela arbetslivet
Man lär av varandra och utvecklas tillsammans. Att verksamheten har en tydlig struktur vid nya hjälpmedel så medarbetarna får bättre kompetensutveckling.

Systematiskt arbetsmiljöarbete i vardagen
Åtgärder finns för att få en fungerande arbetsmiljö. Dialogen för att förbättra samverkan finns hela tiden. Den systematiska arbetsmiljön är en grundläggande del utav allt arbetsmiljö arbete.

Tidiga insatser och arbetsanpassning
Man berättar för sin chef att man inte mår bra och chefen ska lyssna på de tidiga signalerna. Att kunna se att en medarbetare är på väg in i en ohälsa. Verktyg för detta är att medarbetaren kanske behöver mer stöd i sin nuvarande arbetsgång såsom utbildning, terapi eller förflyttning.

Allt som allt så är detta en inriktning som vi vill ha på vår arbetsplats.

Kärnfaktorerna borde vara att kunna behålla kompetenta medarbetare samt vara en attraktiv arbetsplats på marknaden.

En podd att lyssna på – Bästa arbetsplatsen – en podd om hur du kan påverka din arbetsmiljö!

Detta är ett arbete som aldrig slutar utan det genomsyrar hela tiden under hela arbetslivet!

Att ta modet för att se friskfaktorerna istället för att fokusera sig på riskfaktorerna. Det är inte bara vi som jobbar i vård- och omsorgsyrket med våra chefer utan arbetet med friskfaktorer ska komma från högre instanser så som våra politiker i kommunerna.

Psykologisk träning

A Välj beteenden

  • Tänk på en situation då du kände arbetsglädje. Vad ser du? Vad hör du?
  • Tänk på en situation då en kollega gjorde något bra för er arbetsmiljö.

Välj en av dessa meningar; – Jag väljer att Fråga en kollega om vad som gör den motiverad.

B Ledtrådar – skapa en ledtråd

vad vill jag ge för positiv feedback innan jag svarar på mailen eller ska jag tänka igenom målen efter att jag satt mig på bussen på väg till jobbet eller ska jag tänka på tre bra saker som hänt i dag efter att jag borstat tänderna? Hitta en vana som jag brukar ha och lägg till min positivitet om motivation genom livet.

C Belöningen
Är den positiviteten som kommer efteråt som vi bygger oss vidare på.

Lycka till

Related posts

E-förslag

Case Lisbeth 87 år

Hjärnbussen