Förebygga sjukskrivningar

Jag har funderat en del för att förebygga sjukskrivningarna, vad är det som gör att vi ständigt inte mår bra. Är det bara jobbet eller är det ens livssituation i ens vardag? Livssituationen spelar stor roll vart vi än är på väg att det gör tillräckligt med inverkan på hur vi ska kunna fortsätta leva och jobba?

I mitt yrke inom vård- och omsorg i Hemtjänsten finns dessa lösningar som jag tror kan skapa en bättre arbetsmiljö;

  • De som kör bilarna. Hoppar mycket in och ut samt går inte mycket där är det risker med att man vrider kroppen fel varav risken är stor att få ont i ryggen. Ett sittunderlag som kan snurra 360 grader är en ofantlig hjälp på vägen.
    Teknikvaruhuset. Ska sättas fast i alla bilarna.
  • Arbetsmiljön – vad är det som fattas? Är vi för många på samma yta? Har inte alla en plats att vara på? Vila/komma undan och få reflektera? Fick höra att de som jobbar på Natten också vill ha ett rum som de kan ha som sitt. Varför är det omöjligt för de även om de har alla lokalerna så förstår jag de… De kunde haft ett rum precis som vårt Hemteam.
  • BelastningsskadorErgonomin ska uppdateras om hur vi ska jobba i våra kunders olika hem. Vi behöver få mer kunskap och mer verktyg som stöttar oss i vårt arbete. T ex om vi har en kund där vi måste tvätta nedre hygien så har vi tillgång utav vårdsängar dock har kunden alltid rätt att neka men pga arbetsbelastning och vår arbetsmiljö kan vår chef komma in i bilden och säga att vill kunden ha hjälpen så måste vi tyvärr ha en vårdsäng under den tiden vi stöttar med nedre hygien. Det är ju inte en och samma kund vi har hela dagen lång utan det växlar mellan 15-20st olika…
  • Att lära känna sina kollegor som man jobbar med är en stor fördel då vi alla är bra på olika saker varav vi kompletterar varandra. Att vi respekterar varandra och har en tydlig gräns mot varandra så att vi ständigt känner att vi blir hörda av varandra. Att det inte bara är ett visst par eller kollegor som alltid ställer upp för varandra utan att man stöttar alla på sitt område och lämnar ingen utanför. “Vi är varandras arbetsmiljö

Related posts

E-förslag

Case Lisbeth 87 år

Hjärnbussen