Arbetsanpassning

är inte så lätt som man skulle kunna tänka sig. Allt man läser, ser och hör stämmer inte alltid överens med verkligheten. Det är så mycket parametrar som ska stämmas in för att det ska bli riktigt bra.

Vi kan ta ett fall där en kollega har skadat ryggen (tyvärr en vanlig skada i vård- och omsorgsyrket) där nu kollegan äntligen efter ett antal års genomgångar hos olika expertiser funnit orsaken till värken samt en plan för att det ska bli bättre. Hen börjar äntligen att se ljuset i tunneln även om dagarna känns olidliga så går det framåt med hälsan. Men nu när kollegan är inne i en bra fas och till en bättre framtid att kunna klara av sitt jobb strular jobbet. De vill ta bort hens träning som hen haft ett tag (ca 2 månader) för att styrka sig under arbetstid varav hens situation kommer att försämras. Då hens tid under icke arbetstid är väldigt begränsad samt hen behöver pushen hen får på vårdcentralen.

En av de högre uppsatta hade sagt på ett klumpigt sagt att hens diskbråck kommer aldrig att gå över utan hen kommer alltid att ha det! Som hen inte visste det redan… men det är ju därför det är genomgått ett flertal undersökningar så att hen ska kunna bli bättre och starkare samt kunna jobba med det som ger en så GOOD FEELING.

Min kollega har jag pratat med mycket då jag förstår hens situation mycket mer än vad vissa tror! Jag lider med hen och tycker att detta land vi lever i blir bara värre och värre.

Hur länge kan man vara sjuk/ha anpassning – maximalt 1 år

Under det här året ska den sjukskrivne delta vid möten mellan arbetsgivaren och försäkringskassan och ta en aktiv del i sitt rehabiliteringsansvar. Lagen säger vidare att arbetsgivaren ska bistå med de anpassningar som krävs för att den sjukskrivne medarbetaren ska kunna komma tillbaks till jobbet, exempelvis en anpassning av tekniken på arbetsplatsen, arbetsträning och ändrade arbetsuppgifter som ger medarbetaren mer variation. Dessa anpassningar kan kräva en del resurser, Lagen säger också att det är arbetsgivarens ansvar att medarbetare som tvingas byta arbetsuppgifter ges en möjlighet att få en ny tjänst eller förändrade arbetsuppgifter, som bättre passar individens situation.detta beror ju helt och hållet på vart man jobbar – finns kanske ingen annan tjänst då är man utan jobb!

Related posts

E-förslag

Case Lisbeth 87 år

Hjärnbussen