AO & SO på din arbetsplats

För att kunna bli Arbetsplatsombud eller Skyddsombud på din arbetsplats krävs det att dina kollegor skriver på en blankett ifrån ert fack där det står tydligt vem som de kan rösta på. Dina kollegor är inte tvungna att rösta på någon utav er utan det är frivilligt!

Stadgarna håller på att förändras för ett tag kunde man vara både Arbetsplatsombud och Skyddsombud. Om vi ska reda ut vad de olika rollerna innebär så är det så här enligt facket Kommunal;

Arbetsplatsombud

Du som AO är med på din arbetsplats för att skapa förändringar som rör er arbetssituation och fundera på lösningar och möjligheter. När arbetskamrater har frågor eller behöver hjälp kan du hjälpa till med kunskap och förståelse. I det arbetet får du stöd och råd från din sektion. Fånga upp frågor från medlemmar, följ upp och återkoppla tillbaka. Stötta medlemmar i bland annat förhandlings- och samverkansfrågor eller annat som rör medlemmarna på arbetsplatsen. Ta emot viktig information från arbetsgivaren, diskutera med och för dina kollegors talan vid större förändringar på arbetsplatsen. Sprid information till medlemmarna om rättigheter i arbetslivet och förändringar på arbetsplatsen. Samarbeta med skyddsombud och andra arbetsplatsombud på de andra områdena. Även att Värva nya medlemmar och uppmuntra fler till att bli arbetsplatsombud när de 3 år som du varit AO ta över.

Skyddsombud

I rollen som skyddsombud har du särskilt fokus på att förbättra arbetsmiljön på din arbetsplats. Det kan handla om allt från att skapa trivsel till att säkerställa att ingen skadas på jobbet. Du har med stöd i lagen rätt att kräva att arbetsgivaren åtgärdar arbetsmiljöproblem. Ingen kan mer om arbetsmiljön på jobbet än du och dina arbetskamrater. Ni vet vad som behöver förbättras eller förändras. Kanske borde ni få arbetskläder, se över schemat eller utöka bemanningen? Just sådana frågor arbetar skyddsombudet med. Som skyddsombud kan du låta dina expertkunskaper blomstra.

Så blir du AO/SO:

  1. Dina arbetskamrater ska få vara med och föreslå arbetsplatsombud eller skyddsombud.
  2. Bjud in alla anställda på din arbetsplats till ett möte.
  3. På mötet föreslår ni skyddsombud för kommande tre år.
  4. En särskild blankett ska fyllas i och undertecknas av de som föreslår arbetsplatsombudet eller skyddsombudet.
  5. Kommunals sektion skriver in vilket arbetsplatsombud eller skyddsombud som blivit valt i ert område.

Related posts

Mycket som händer

E-förslag

Case Lisbeth 87 år