JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.

Brandutbildning och HLR

by Li Trassel
39 views

För ett par dagar sedan gick vi i hemtjänsten utbildning i HLR samt brand. Det var verkligen på tiden som jag har tjatat på min chef samt chefen över denne. Det är en viktig del av vårt jobb.

Jag kan säga att det var inte länge sedan jag själv kom till en vårdtagare som fick hjärtstillestånd när jag var där och inte hade hjälp av en kollega eller en hjärtstartare. Dockan som vi använde oss utav idag fick överleva efter att jag gjort HLR i endast 2 minuter i sträck medans mina kollegor hade svårt att komma på hur de skulle göra. Jag vet, hur det kändes att vara ny och inte hittat tekniken. De sa att de inte behövde lära sig för de kunde ringa mig… Skämtåsido!!!

Även om det inte var på riktigt så gick mitt adrenalin upp ordentligt så jag hade svårt att sluta efter mina 2 minuter då jag ville fortsätta. Litet gympapass! Sist jag gjorde HLR höll jag på i 15 minuter själv tills en brandman kom springandes över gårdsplanen för att assistera mig. Då hade jag redan fått liv i vårdtagaren… Då fick jag även samtidigt som jag utförde HLR, guida brandmännen för de hade svårt att hitta. Så det gäller att hålla tungan rätt och fortsätta kolla vårdtagaren.

Måste du blåsa i luft…? Tänk att din mun ska täcka över den andres mun och du ska hålla för näsan samt patienten ska ha fria luftvägar… nä, under de första 10 minuterna klarar sig en vuxen människa från 13 års ålder med det syre som finns i kroppen. Det är inte alltid man har en pocket i sin väska. ViTri Recuemask eller gå in på Vårdväskan. Har du företag eller bara en privatperson som vill göra skillnad finns denna sida – HLR Konsulten. Ha även tillgång gav Röda Korsets app i din mobil som lär dig en massa och som kan vara behjälplig vid HLR.

Brandutbildningen gick ut på att vi skulle veta hur fort en eld tar fyr och vilka möjligheter vi har för att släcka elden fortast och allt handlar om självkänsla. Många av mina kollegor sa efter dagens slut – STÄNG DÖRREN (minska syre tillgången) och KÖP BRANDLARM. Två bra men livsviktiga beslut! Om du har en PULVER brandsläckare där elden bryter sig ut kan man sätta toppen på slangen i en dörrglipa och trycka ut pulvret även om det inte landar på eldens startpunkt så gör PULVRET nytta och sänker temperaturen.

Vi fick även testa att dra ut sprintern ur en brandsläckare samt rikta den med grön laser på en illustrerande och digital eld som vi skulle släcka. Även ibland om en brand ser släckt ut kan den fortfarande tändas till om temperaturen stiger.

På en video såg vi hur snabbt en eld kan bli till och det tar inte många minuter förens det är övertänt.

En enkel regel är Rädda – Varna – Larma – Släck. Gör i den ordningen om du upptäcker att det brinner. Om ni är fler kan ni hjälpas åt.

Rädda och varna andra som kan vara i fara. Larma genom att ringa 112 och berätta om branden. Släck branden om du tror att du klarar det.

https://www.msb.se/sv

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00