Ta din tid

och uppskatta varje ögonblick du har med dina nära och kära. Bevisa för de att du finns där och finns där i vårt och torrt och lär dig att vissa uppskattar det och andra vill inte. Men ta inte åt er om inte alla tar emot. De är inte värda den energin och värmen som du utstrålar. Man kan inte tvinga någon att älska dig för den du är utan ibland är det bara att acceptera och gå vidare.

Idag har jag tillsammans med min lillebror Sven och hans underbara Jennifer tagit farväl av vår kära farmor Iris. Iris har betraktat mig som hennes barnbarn från allra första gången jag träffade henne och hennes man Ove. Det var skönt att bli accepterad trots att deras son inte var min pappa. Jag fick en av Astrid Lindgrens böcker Sagorna – Den här sagosamlingen innehåller 18 stycken sagor och berättelser. Vi kommer att möta igenkända karaktärer som Karlsson på taket och Mio min Mio. Boken innehåller även massa överraskande sagor som, En natt i Maj och Ingen rövare i skogen. Vi får känna både skratt och sorg i denna volym. En del magi kommer också att finnas med. 
Illustrationerna är gjorda utav ingen annan en Ilon Wikland. Jag älskar fortfarande att läsa den boken och där finns så mycket kärlek.

Fakta om Iris – Sveriges första kvinnliga polis

Iris föddes den 11 januari 1925 i Hallsberg, där hon stannade tills hon flyttade till Västerås 1955. Dog den 8 juli 2024, 99 år gammal. Vi trodde alla att hon skulle bli minst 100 år.

Iris polisiära karriär startade redan 1954. Detta då Iris, var den absolut första kvinnliga polisen i Sverige (det fanns en kvinna till på Konstapelskursen MEN hon blev aldrig polis, då hon senare hoppade av).

Då hade Iris först arbetat 6-7 år på Landsfiskalskontoret i Hallsberg och därefter antagits till Konstapelskursen på Polisskolan i Solna 1954 (där Iris för övrigt gick ut som kursetta) i en klass med 81 män. Efter utbildningen anställdes Iris på Västeråspolisen den 1 maj 1955. Därefter tjänstgjorde Iris som kriminalutredare (bland annat på våldsroteln och ekobrott) under hela sin karriär på Västeråspolisen fram till sin pension 1990. 

Efter tiden i kyrkan begav vi oss till bygdegården i Tortuna och njöt utav en god vegetarisk smörgåstårta och till efterrätt blev det farmor Iris goda, knäckiga äppelkaka med äkta vaniljsås.

Related posts

Finn din lycka

Är det jag?

Förändra Världen