Ta bort Jättelokan

Helst innan blomman har blommat. Vid sidan av hela vägen (E65) till Ystad finns där mer eller mindre en massa med sde vit blommiga jättelokorna. Jag vill verkligen inte ha de i min trädgård eller ute i någon utav hagarna. Jag tycker de är väldigt pampiga och fina men de ger så stora skador på oss om vi kommer i dess närhet. I Ystad kommun säger de att det är markägarnas ansvar att ta bort de och att de inte har någon skyldighet.

Men om Jättelokan finns vid sidan av vägen, nere vid avfarter där ändå kommunen klipper väggrenen borde det åligga kommunen kan man tycka.

Jättelokan blommar juli-september och kan ge brännskador om du kommer i kontakt med den. Man bör till exempel inte korsa en jättelokaskog för att komma till vattendrag. Om man bränner sig på en jätteloka blir det brännblåsor och utslag. Man behandlar skadan som en brännskada och man bör undvika solen efteråt. Om du skulle bränna dig mycket kan dessa brännblåsor komma tillbaka. Jättelokan är däremot väldigt energirik vilket gör att den är ett bra bete för djur. Man bekämpar jättelokan genom att gräva upp den på våren eller slå av blomställningen. Blomställningen ska läggas i sopsäck för att ruttna och sen till förbränning. Det räknas som restavfall och ska transporteras i slutna säckar. Enligt Ystads kommuns hemsida.

Jag har sett att nere vid Beddinge har de börjat att ta bort de. Människorna går runt i regnkläder, stövlar, hatt och vantar mitt i den stekheta solen för att gemensamt ta bort Björnlokan från våra stränder. De ska ha en stor eloge för det.