Hasselnötter

Jag vill ha nötter i min trädgård också så jag valde hasselnötter som är en av de få som går att odla i Sverige. Denna gången köpte jag en planta i Flynges plantshop. Den var inte så dyr heller. Beskrivningen på vart busken skulle stå för att klara sig bäst var en vindstilla, mycket sol men ändå bra med vatten åt rötterna. Det blev lite knepigt för det blåser så himla mycket här ute på landet och vi har inte direkt någon skog. Så när jag var på väg ner till hönshuset så hade jag en tom plats med lä och mycket sol så det var bara att luckra upp jorden där samt ta bort alla nässlorna som tyckte de skulle bo där. Så det var bara till att gräva, vattna, fylla på ny jord och låta plantan stå några timmar i en hink med vatten innan det var dags att sätta ner den i jorden. Fylla på mer jord och vattna igen.

Nu har den stått där sedan förra sommaren och redan nu i vår har det börjat att komma fina löv på busken och jag hoppas att så småningom det kommer nötter också. Sedan hoppas jag att den kommer att få stå där och växa länge och väl.

Det bästa sättet att kolla vilka nötter som är mogna är att lägga något under och skaka grenarna så faller de mogna nötterna ner. De går att äta färska men om de ska bli som man använder de på julen – mörka så måste de ligga på en tidning och torkar i minst 3 dagar. Nöten eller kärnan krymper under tiden den torkar så genom att skaka nöten så hör man om nöten rör sig i skalet.

Related posts

Tomater i år

Lila Fjärilsblomma, Syrenbuddleja

Gula Solrosor