Jag var på Ystads plantskola för kolla lite och ibland rea växterna hittade jag denna buske. Tänkte med en gång att mullbärsbusken skulle få komma hem och gro hos mig. Jag läste om den och beslöt att den skulle få bo vid boden för där kan den få bre ut sig samt få bra värme och näring. Har ny jord där samt har satt upp bevattning.
Mullbär ’Mulle’ eller morus nigra ’Mulle’ – Bären kryllar av de nyttiga antioxidanterna antocyaniner, som den starka färgen skvallrar om. De är också rika på C-vitamin, järn och kalcium.
Historia
Mullbäret är ett gammalt bär som ursprungligen kommer från Västasien, därefter började bären växa längre västerut. Grekerna kände till bären redan 300 år före kristus och mullbär omnämndes även av Plinius som levde i i Italien mellan 23-79 efter kristus. Mullbär tros ha kommit till Sverige under 1600-talet. Förutom produktion av silke (mat åt silkeslarverna, endast löven) var andra användningsområden saft, vin och smink.
Jag har en svensk sort som heter ’Mulle’ där bären inte blir lika stora men lika goda. Bären mognar kontinuerligt från juli till september och ger en utdragen men bra skörd. Ger ungefär en skörd på 5 liter per år. De små, röda till svarta bären påminner om björnbär till utseendet och har söt, aromatisk smak. Bären äts färska eller används till sylt, saft och bakverk. Då bären är väldigt mjuka och lätt skadas behöver de användas omedelbart efter att de plockats. Enda praktiska sättet att bevara mullbär är att torka dem. Historiskt har mullbäret även använts för vintillverkning.
En varning är att bärens saft innehåller kraftiga färgämnen som biter sig fast på det mesta. Förutom att vara försiktig med kläderna när man plockar bären så bör man t.ex. inte parkera en bil under ett mullbärsträd med mogna bär om man inte vill ha den fläckig. Fallfrukt sätter sig lätt under fötterna och kan dras in där man inte vill ha dem.
Vanligt svart mullbär är härdigt i soliga vindskyddade lägen i zon 1 men det finns sorter som är utvalda för större härdighet. Traditionellt har mullbäret i Sverige endast odlats i skåne och på gotland. Med fördel kan trädet spaljeras mot en solig vägg. Mullbär har ömtåliga rötter så var försiktig vid utplantering. Beskär sparsamt och endast under vintern annars ’blöder’ trädet ymmigt. Mullbär drabbas i princip aldrig av parasiter eller sjukdomar. Då trädet både sätter löv och blommar sent är vårfrost sällan ett problem.
Du ska INTE äta mullbäret när det är rött utan du får ENDAST äta när de är svarta. Då de andra är lätt giftiga!
I Västasien använder de sig även utav bladen då de pressar, mosar och torkar löven som sedmera används i te form. Mullbärsbladet kan stabilisera blodsockret och dämpa upptag av socker i kroppen.
Funderar på att inhandla den större varianten också vid ett senare tillfälle.