Hjärnbussen

När jag gick undersköterska utbildningen (år 2016) i Lund så gick man mycket på olika evenemang, aktiviteter och föreläsningar. En av de som jag kommer ihåg mest var hjärnbussen och den information den kom med. Att allt är inte så självklart som vi kan tyckas tro emellertid.

BrainBus är ett kringresande långtradarsläp, fyllt med information om hjärnan och hur skador i nervsystemet påverkar kroppen. Bakom initiativet står Neuro och Parkinsonförbundet, som vill lyfta fram det unika i att leva med en kronisk sjukdom och att ett inkluderande samhälle är ett rikare samhälle. Närstående, familjer och arbetskamrater är den berörda mängden människor mycket omfattande. Det är med bakgrund mot alla dessa människor som BrainBus har sin uppgift – att ge ny kunskap om sjukdomar som drabbar hjärnan och nervsystemet.

För den enskilde, som lever med en neurologisk sjukdom, har kampanjen gett kraft och inspiration till att engagera sig och dela med sig av sina erfarenheter och kunskaper. För mottagare av kampanjen, som inte har varit insatta i neurologins värd, har BrainBus gett större förståelse och tolerans för andras svårigheter. BrainBus har sänkt trösklar, överbryggat fördomar och visat att vi alla kan bidra till ett inkluderande samhälle genom ökad kunskap, respekt och bra bemötande av varandra. Något vi ALLA borde värdera!

Hjärnans delar

Hjärnan är uppdelad i olika regioner som var och en fyller sin speciella funktion. Den väger ungefär 1,5 kg vilket motsvarar cirka 2 % av kroppsvikten. De olika delarna är storhjärnan, lillhjärnan, hjärnstammen och hjärnhinnorna. Konsistensen på hjärnvävnad är ungefär som tofu eller mjukt smör.

Motorik kommer från ordet motor och betyder rörelseförmåga eller rörelsemönster. Varje liten muskel i kroppen styrs från hjärnan och nervsystemet. Vissa rörelser är viljestyrda, andra inte. Med hjälp av de olika sinnena samlar hjärnan intryck från omgivningen, som den sedan bearbetar och tolkar. Hjärnan samordnar också de olika intrycken och ger oss en helhetsbild av det vi upplever.

100 miljarder nervceller

Människans hjärna är ett av naturens mest fulländade verk.

I hjärnan finns över 100 miljoner nervcellor av tiotusentals olika typer. Utan hjärnan skulle det vara omöjligt för oss att kommunicera med varandra och att överhuvudtaget överleva. Tack vare kommunikationen mellan hjärnans celler och kroppens övriga delar klarar vi av alltifrån att gå, stå, prata, äta till att lösa de mest komplexa problem.

För att fungera behöver hjärnan syre och glykos. Hjärnan använder 20% av kalorierna vi äter och 20% av syret vi tar upp. Att tänka är en energikrävande verksamhet med andra ord.

Skratt är bra för hjärnan

I hjärnan finns medvetandet, vår analytiska förmåga, vår intelligens, kreativitet, språkförmåga, motivation samt våra känslor och funderingar. Hjärnan är det viktigaste och mest komplexa organet i kroppen, men den upptar endast cirka 2 % av den totala kroppsvikten. Informationen i hjärnan rör sig med en hastighet av 100 meter per sekund.

Om du är påverkad av alkohol eller droger saktar hjärnans hastighet ner ordentligt vilket kan påverka ditt omdöme.

SKRATT är bra för hjärnan! Det sänker nivån av stresshormoner och stärker immunförsvaret. Vuxna skrattar 15 till 100 ggr om dagen medan barn skrattar ungefär 300 ggr per dag.

Related posts

E-förslag

Case Lisbeth 87 år

Fast omsorgskontakt