JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.

Ändrad dygnsvila

by Li Trassel
37 views

Ställer till det för mig i min roll som undersköterska.

Som det är nu jobbar jag lagom långa dagar samt jag jobbar varannan vecka dag och kväll. På helgerna har vi lyckats göra så jag slipper börja kl. 14 och kan börja kl. 16 då jag tar timmarna i veckan. Får lite mer kvalitetstid hemma.

Men nu ska vi följa reglerna till punkt och prick angående vår 11-timmars dygnsvila. Det ställer till det rejält! Inte positivt i mina ögon alls… Visst är det härligt med två dagars ledighet men du måste ju ändå jobba dina timmar så de helger jag jobbar från klockan 16 till 23 blir nu 14 till 23. Hur länge kommer jag att orka? Några av mina kollegor går ner i procent för att slippa börja klockan 14 men varför ska jag gå ner i procent för att arbetstidsnämnden har ändrat dygnsvilan.

Med början den 1 oktober ändras reglerna som gäller dygnsvila i kommuner och regioner. De nya reglerna innebär i korthet att medarbetarnas rätt till 11 timmars sammanhängande dygnsvila under varje 24-timmarsperiod förstärks och att möjligheterna att göra undantag begränsas. Bakgrunden till regelförändringen är att EU-kommissionen har framfört kritik mot att kollektivavtalet som gäller för anställda i kommuner och regioner inte lever upp till minimikraven i EU:s arbetstidsdirektiv. 

Dispens beviljas endast då inga andra rimliga åtgärder står till buds, det vill säga när det är nödvändigt att förlägga arbete i kombination med jour längre än 20 timmar för att verksamheten ska kunna upprätthållas. Det kan till exempel handla om enstaka verksamheter i glesbygd och/eller då tillgången på viss specifik kompetens är begränsad och därmed kräver sådan förläggning.

Räddningstjänstverksamhet kan i vissa fall behöva dispens mot bakgrund av samhällets ansvar att vid olyckor eller överhängande fara för olyckor säkerställa ett skydd för liv och hälsa, egendom och miljö.

Hade varit mycket bättre för oss i vård- och omsorgspersonal att jobba 80% men få 100% lön.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00